Pasianssi on yksin pelattava korttipeli, jossa tavoitteena on järjestellä korttipakan kortit tiettyyn järjestykseen. Pelistä on olemassa runsaasti variaatioita, mutta klassinen pasianssi on pitänyt pintansa suosituimpana pasianssipelinä. Sitä voi pelata yhdellä korttipakalla ilman jokerikortteja, muuta ei tarvita.
Pelin alkuperästä löytyy useita erilaisia teorioita. Historiallisista kirjoituksista on tehty päätelmiä siitä, että pelin nimi juontaa juurensa Ranskaan, missä pasianssi nousi suosioon 1600-luvulla. Ranskankielisenä nimenä pelistä käytettiin sanaa ´la patience´ tarkoittaen kärsivällisyyttä. Erään teorian mukana peli olisi muokkautunut nykyiseen suosittuun muotoonsa ranskalaisten eristysvankien keskuudessa, jotka pelin avulla viihdyttivät itseään ja taistelivat yksinäisyyttä vastaan.
Pelin suosio perustuu helppoon yksinpelaamiseen, joka on kuitenkin riittävän monipuolista pitämään mielenkiintoa yllä. Esimerkiksi shakkipeli, johon voi tutustua tarkemmin shakki.io sivustolla, vaatii vastustajan, jota vastaan pelataan. Toki shakin pelaaminenkin onnistuu esimerkiksi tietokonetta vastaan, mutta pasianssin tapainen itsenäinen pelaaminen ilman vastustajaa koetaan mieluisammaksi ajanvietteeksi. Pasianssin pelaamisen tarvitaan vain korttipakka ja sitä voi pelata aina kun haluaa, ilman että tarvitsee pelikaveria, tietokonetta tai mobiililaitetta, joka toimisi vastustajana.
Pasianssin suosio yksinpelinä on ollut vankkumaton jo vuosisatojen ajan. Pelin useat variaatiot liittyvät tilanteisiin, joissa pelaaja on joutunut olemaan yksin. Esimerkiksi Saint Helena pasianssi on perimätiedon mukaan Napoleon Bonaparten kehittämä ollessaan karkotettuna Saint Helenan saarelle. Yksinäisten matkalaisten viihdyttäjänä peli on kulkenut kulkijoiden mukana ja sen myötä samalla levinnyt aina vain laajemman pelaajakunnan tietoisuuteen ja saanut uusia muotoja.
Lopullinen pelin läpimurto koettiin tietokoneiden yleistymisen myötä. Ensimmäisten kotitietokoneiden myötä 1980-luvulla pasianssi toteutettiin tietokoneversiona, jolla pelaaminen on nopeampaa ja helpompaa. Microsoftin lisättyä pasianssin osaksi omaa Windows 3.0 käyttöjärjestelmää, joka levisi kulovalkean tavoin niin koti kuin työpaikkojen tietokoneisiin, räjähti tietokonepohjaisen pasianssipelin suosio todellisiin huippulukemiin.
Pasianssin suosio ei ole heikentynyt 2000-luvullakaan huolimatta viihdepelaamisen tarjonnan jyrkästä monipuolistumisesta. Tampereen yliopiston vuotuisessa pelaajabarometrissa eli tavallisten ihmisten pelaamistapoja selvittävässä kyselyssä pasianssi nousee vuodesta toiseen kärkisijoille mieluisimpana digitaalisena pelinä. Vuoden 2020 barometrissa pasianssi mainittiin toiseksi usein pelattavana pelinä ykkössijan viedessä Veikkauksen rahasapelit. Käytännössä pasianssi on selkeällä ykkössijalla jos yhteen niputetut Veikkauksen rahapelit, kuten lotto ja vedonlyönti jätetään pois.
Evästeet auttavat meitä tarjoamaan sinulle parhaan kokemuksen Ilmaiskierroksetilmantalletusta.fi. Jatkamalla sivustolla annat meille luvan evästeiden käyttöön.